Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

10.06.2020 793

11-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-202011-06-2020

ALAN TANITIM BİLGİLERİ

0-18 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici önlemler alabilen; özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamını düzenleyebilen, anne sağlığı konusunda bilinçli olan, 0-18 yaş çocuklarında görülebilen hastalıkların belirtilerini, korunma yollarını ve bakımını bilen, ilk yardım konusunda bilgi ve beceri kazanan, okul öncesi eğitim kurumlarında program hazırlayıp uygulayabilen, bu çocukların gelişim düzeylerine uygun eğitici oyuncaklar hazırlayabilen,  çevresiyle uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan alandır.

ALANA AİT DALLARIN ÖZELLİKLERİ

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı iki dala ayrılmaktadır; Erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim.

Bu dallarda verilecek eğitime göre öğrenciler aşağıdaki iki alanda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.

1-Erken Çocukluk Eğitimi

Tanımı: Çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada yeterlilik kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren daldır.

Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk eğitimi mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2-Özel Eğitim

Tanımı: Özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada yeterlilik kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren daldır.

Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitim mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MEZUNİYET SONRASI İŞ BULMA İMKANLARI

Meslek liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, üniversite sınavında başarılı ise istedikleri herhangi bir alanda lisans veya ön lisans programlarına ya da kendi alanlarında ilgili programlara ek puan alarak devam edebilirler.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANINA AİT YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLAR

2 Yıllık Meslek Yüksek Okulu Bölümleri (Ek Puan Verilen)

• Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Sosyal Hizmetler

Mezun öğrenciler; okul öncesi eğitim kurumlarında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda, çocuk kulüplerinde, çocuk organizasyon şirketlerinde, evde çocuk bakımı hizmeti veren kuruluşlarda çalışabilirler.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında liseden mezun olduktan sonra iş imkanları nelerdir?

Meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi alanı mezunları, kreş, anaokulu, anasınıfı ve çocuk kulüplerinde, rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında üniversiteden mezun olduktan sonra iş imkanları nelerdir?

• Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanlar, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, meslek liselerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen,
  • Hastanelerin çocuk oyun odalarında ve rehabilitasyon bölümlerinde uzman,
  • Oyuncak sanayisinde uzman,
  • Ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde çocuk gelişim uzmanı,
  • Televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı,
  • Çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.
  • Rehberlik araştırma merkezlerinde özel eğitim öğretmeni,
  • Sosyal hizmet kurumlarının bakım merkezlerinde özel eğitim görevlisi,
  • İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilir akademisyen olabilirler.